Bokprogrammet: Poesislam og folkelige dikt

1. Hva slags type dikt har kommet øverst på folkets liste over de beste diktene i Norge?

  • ”Du må ikke sove” av Arnulf Øvreland er kåret som folkets favoritt her i Norge. På andre plass kommer ”Ord over grind” av Halldis Moren Vesaas, og på en tredje plass kommer ”Det er draumen” av Olav H. Hauge.

2. Hva kan forklaringen være på at akkurat slike dikt har vunnet folkeavstemningen?

  • Folket liker dikt som har en moral, som har en mening. Diktet handler om å kjempe og stå på selv om det er vanskelige tider, og det er håp folket trengte på denne vanskelige tiden.

3. Hvilken kritikk retter "Avsagd hagle" mot dagens lyrikk?

  • Hånd, fugl og tre går igjen i mange dikt. Dikterne er veldig fantasiløse og skriver mye som er rundt dem. Alle skriver om det samme, tatt i betraktning av at dikt er den frieste måten å skrive på.

4. Les diktene "Den draumen" (Olav H. Haugen, nr 3), "Ord over grind" (Halldis Moren Vesaas, nr 2) og "Du må ikke sove" (Arnulf Øverland, nr 1). Hva handler de om? Likte du dem?

  • Alle disse diktene fokuserer mye på krig og håp. ”Der er den draumen” handler om å håpe på det beste, ikke bare for seg selv, men også for hele verden. ”Ord over Grinden” handler for det meste om livet og døden. ”Du må ikke sove” inneholder mye håp om at mennesker må stå på og kjempe for sin frihet da andre verdenskrig var i gang. Jeg likte alle diktene, ettersom de omfavner ganske viktige emner som berører mange.                                                                                                    


Ingen kommentarer: