Lyrikk

Lyrikk er en skjønnlitterær sjanger. Det som kjennetegner lyrikk er at det inneholder virkemidler som rim og rytme, teksten er kort og betydningsfull oftest med få ord, og at leseren må som oftest lese mye mellom linjene.

Jeg har valgt å analysere diktet, ”En hustavle”, av Arnulf Øverland. Han ble født i Kristiansand, men vokste opp i Bergen. Dette diktet ble gitt ut i 1929 da Øverland var veldig syk med tuberkulose. Dette er en av hans siste dikt gjennom tidene. Jeg ble faktisk bedt om å lese dette diktet av ei venninne, og jeg syns den var så bra at jeg fikk lyst til å dele den med dere. Jeg valgte dette diktet fordi den omfatter et veldig viktig budskap som alle burde tenke over, rett og slett å gjøre noen glad før det er forsent.

En hustavle

Det er en lykke i livet
som ikke kan vendes til lede:
Det at du gleder en annen,
det er den eneste glede.

Det er en sorg i verden
som ingen tårer kan lette:
Det at det var forsent
da du skjønte dette.


Ingen kan resten av tiden
stå ved en grav og klage.
Døgnet har mange timer.
Året har mange dage.


- Arnulf Øverland

Dette diktet er en strofisk dikt og har lite gjentagelser og lite variasjon. Det er en kontrast i diktet som er glede og sorg. Motsetninger blir brukt i diktet, der det fortelles først om den gode gleden, og senere den fryktelige sorgen. Det sier oss at vi ikke skal stå og sørge over at det er for sent å hjelpe, men at døgnet har mange timer og at året har mange dager, slik at du har tid for å gjøre opp for dine egoistiske handlinger. Selve navnet på diktet er en metafor eller et symbol som mange kommer til å få assosiasjoner til.

Bildene er hentet fra:


Ingen kommentarer: