Modernisme og Nyromantikk

I modernistiske tekster er veldig opptatt av å skrive indre tilstander, ikke ytre, som i de tradisjonelle tekstene. Kronologien blir ofte brutt opp, og forfatterne eksperimenterer ofte med forskjellige former og synsvinkler. Mange forfattere går så langt at tekstene deres inneholder alle slags utspringende og usammenhengende tanker, innfall og assosiasjoner som vi får vite gjennom hovedpersonen. De har en spesiell krav om å skape noe helt nytt, noe som ingen andre har lest før. Stemningen i tekstene er ofte dystert og full av sorg som medførte den fremmedfølelsen.


Knut Hamsun

På slutten av 1900- tallet var en reaksjon på realismen og naturalismen og flere forfattere gjorde brudd med det tradisjonelle skrivemåten. De uttrykte spesielt skepsis, angst og pessimisme ovenfor samfunnsutviklingen. De følte at menneske stadigere fikk lavere status på grunn av fremmedgjørelsen og den kaotiske, kalde verdenen.


Knut Hamsun ble født 4. august, 1859 i Vågå. Han regnes som en veldig dyktig norsk forfatter og som en av opphaverne til den moderne roman. Han regnes også som den mest innflytelsesrike forfatteren av det 20. århundre og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.


Hamsun ville skrive om følelser og det indre til et menneske, så han protesterte mot realismen. De fokuserte også mye på den vakre og uberørte naturen.


"Sult" regnes som Knut Hamsuns gjennombruddverk. Den kom ut i 1980 og kan virke som en selvbiografi. Skrivestilen til Hamsun bryter med det tradisjonelle og dette er noe folk på den tiden hadde ikke sett en slik skrevet roman før.

Det handler om en ung mann som har kommet til Kristiania for å slå gjennom som forfatter der. Ting går ikke som planlagt og han blir fremmedgjort. I tillegg mangler han de grunnleggende ressursene et menneske trenger; mat, et sted å bo, menneskelig nærhet og fysisk kontakt.


Flere modernistiske trekk blir sett i romanen som for eksempel beskrivelser av omgivelsene, som natur. Romanen blir i større grad subjektivistisk. Den tar også bruk for ekstreme sjelstilstander og diverse psykologiske trekk. Enkeltmenneskets gåtefulle innfall kommer i fokus og viktig stikkord som angst, sjalusi, ensomhet og fremmedfølelse finner vi denne romanen.

Ingen kommentarer: