Sværmere


Handlingen foregår i det lille kystsamfunnet Rosengård på Nordland. De skal få en ny prest og folket fra bygda venter i spenning. Rolandsen er bygdas telegrafist og presten skal bo hos ham og Marie van Loos. Mange har fått inntrykk av at presten er en rik mann, men det er en oppblåst sak siden prestefruen gir et uttrykk for det.

Mack er den prestisjefulle mannen på bygda og har sin egen fiskelimsfabrikk. En dag skjer det et innbrudd hos ham og mange peker mot Rolandsen som trengte penger til å starte sitt eget fiskelimsfabrikk. For å få tilbake disse pengene og finne ut hvem som var tyven, lover Mack det dobbelte summen som belønning. Først er det ingen som melder seg, og mange tror det er Mack selv som har begått innbruddet.

I det Rolandsen finner ut at presten ikke er så rik, går han til Mack og tilstår innbruddet basert på ren desperasjon til oppfinnelsen hans. Etter hvert i historien finner vi til slutt ut at Enok er den rette tyven. I det Mack får greie på dette vil han ha Rolandsen arrestert umiddelbart, men han kommer med et uimotståelig forslag. Rolandsen tilbyr nemlig partnerskap med Mack, noe som gjør han tilfredstilt.


Ove Rolandsen er en 34 år gammel telegrafist av hollandsk opprinnelse, og som snakker bergensk. Vi får inntrykk av at han drikker ganske ofte og at han ikke bryr seg så mye om hva andre sier om ham. Han har en stor nese og langt hår siden han aldri klipper det om vinteren. Forloveden hans, Jomfru van Loos, sier han ser ut som en maler som endte opp som fotograf, bare for å fornærme ham. Rolandsen spiller gitar og har en fin dyp røst. Han er høy og sterk i oppbyggingen og har absolutt ingenting i mot en liten slåsskamp. Han liker veldig å sværme rundt kvinner og han er med mange forskjellige døgnet rundt. Han oppfinner en fiskelim som skal utkonkurrere Mack sin og det lykkes han med. Det ender med at han og Mack blir partnere.


Mack er en meget respektert mann i bygda. Han er velstående og eier sin egen fiskelimfabrikk. Han bor med sin datter, Elise, og sønnen, Fredrik. Han er en sjenerøs mann som gir ut lån til de som trenger det, med unntak av Rolandsen etter et par ganger av personlige grunner.


Elise Mack, dattera til handelsmann Mack, er 23 år gammel. Hun er en stor og vakker kvinne med brun hud og røde lepper. Hun fikk frieri fra Rolandsen, men den avviste hun. Elise skulle gifte seg med kaptein Henriksen, men det gikk ikke som planlagt. Til slutt endte hun opp med Rolandsen.


Alle på bygda tror at presten er rik, og han er villig til å låne ut penger og være gavmild, men det viser seg at han ikke er så velstående lik


Prestefrua holder nokså til seg selv og gir et inntrykk på bygdefolka at presten er rik, noe som ikke stemmer.


Enok er en stille mann som skjuler mye under overflaten. Han er prestens hjelper og ser veldig uskyldig. Han går alltid med nedslagne øyne og har et tørkle bundet om hodet siden han har konstant øreverk. Etter hvert i historien får vi vite at Enok er den skyldige tyven som stjal Macks penger.


Marie van Loos er husjomfruen til Rolandsen, men vi får et inntrykk av at de ikke er så spesielle glad i hverandre. Marie stoler ikke så mye på Rolandsen, siden hun ser ham ute med ulike kvinner hele tida. Hun forlater ham når alle får vite om at Rolandsen er tyven som stjal pengene fra Mack.


Klokkerdattera Olga er ei frisk, pen og aldeles nydelig jente. Hun kommer fra en fattig familie. Både Fredrik Mack og Rolandsen er forelsket i henne. Hun velger å innrømme at hun er forelsket i Fredrik, mens hun avviser Rolandsen.


Det sentrale i denne romanen er skildringen av bygdelivet og bygdefolka, og hvordan de er i forhold til hverandre.

Ingen kommentarer: