Matt. 18.20

Matt. 18.20 er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Selve tittelen er en frampek på hva vi burde forvente i teksten i tillegg til at det er en allusjon henvist direkte til Bibelen. En allusjon er da en henvisning til kjente tekster som i dette tilfellet er Bibelen. Den første setningen er et sitat tatt direkte fra Bibelen, som forteller leseren selve innholdet i handlingen.


Andre virkemidler som er tatt i bruk i teksten er symbolikk. Et eksempel er siste setning om han svarte mannen, som lyder som følger; "Han hadde et dypt sår i hver håndflate- som om noen hadde moret seg med å drive nagler gjennom dem." Med engang noen leser denne setningen, skjønner de fleste at det er snakk om Jesus.

Forfatteren tar i bruk kontraster også, som en svart mann i en hvit kirke. Språkbruket til de som er tilstede passer absolutt ikke til i en kirke og det står i kontrast til den svarte mannen som sto stille og ikke sa et eneste ord.


Tematikken brukt i dette utdraget er helt klart rasisme og rasediskriminering. Måten de som var i kirken behandlet han svarte mannen på, hadde sterke religiøse undertoner i seg som for eksempel fordom.

Ingen kommentarer: